Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

dinsdag 13 maart 2007

De Hitler van Oosterbeek


Bruin hemd, das met edelweiss, schuine haarlok, bakkebaarden weggeschoren tot achter het brilletje en Hitlersnorretje er bovenop. De Nederlander Stefan Wijkamp, zaterdag de opvallendste spreker op de SS-bijeenkomst in Lommel, gaat zover in zijn Hitler-adoratie dat hij er ook sprekend op gaat lijken.

(foto: 'Hitler look-a-like Stefan Wijkamp tijdens een neonazistische herdenking in Lommel)


Op de besloten bijeenkomsten van het extreemrechtse Blood & Honour is hij een vaste klant, maar voor Vlaanderen was het de eerste confrontatie met de Nederlandse Hitler-lookalike Stefan Wijkamp. Op de militaire begraafplaats van Lommel nam hij voor de 300verzamelde skinheads het woord. De man die schuilgaat achter dit confronterende personage, is een 39-jarige man uit het Nederlandse Oosterbeek, een gemeente met 35.000inwoners net naast Arnhem. Daar leidt hij, ondanks zijn uiterlijk, een vrij anoniem leven. Met de pers wil hij absoluut niet spreken.

Een tijdlang was hij wapenhandelaar. Volgens zijn vroegere werkgever ging alles goed, tot hij ging sympathiseren met extreemrechts. Zijn brede snor werd steeds kleiner, zijn wilde haren steeds korter.

,,Tot hij hier plots met een SS-speldje stond, even later met zwarte broeken en overhemden. Dat kan je toch niet maken in onze branche, dat heb ik hem zo vaak gezegd. Maar hij wilde niet luisteren.'' Na zijn ontslag in Arnhem vond Wijkamp een job bij een wapenhandelaar in Nijmegen. Maar daar werd hij in zijn proeftijd ontslagen.

,,Ik hoop dat de politie de toespraak van deze man integraal opgenomen heeft en daar een PV van opstelt. Grote kans immers dat hij daar strafbare feiten pleegde'', stelt advocaat Jos Vander Velpen, die onder meer pleitte in de processen tegen het Vlaams Blok.

,,In ons land zijn al veroordelingen geweest voor het brengen van de Hitlergroet omdat het een goedkeuring en verheerlijking van een misdadig regime en een aanzet tot rassenhaat inhoudt. Als een Hitler-lookalike toespraken gaan houden die het nazisme verheerlijken, is dan ook strafbaar. Zowel de racismewet als de wet op het negationisme kunnen geschonden zijn. Maar daarvoor moet je eerst de feiten grondig kennen. Opnames van de gebeurtenissen dus, en minstens even belangrijk, een parket dat wil optreden.''
.