Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

dinsdag 6 maart 2007

De samenleving .....


"Vandaag een kort hartverwarmend moment beleefd. Op wandel naar de boekhandel lees ik de krant. Ik zie staan dat Vlaams Belang weer hard van leer trekt tegen al wat niet Vlaams is. Moslims, Turken, Marokkanen, u weet wel. Het zijn volgens het Belang allemaal radicalen die ons westers (christelijk?) waardensysteem willen ondermijnen en met een bomgordel om hun middel zijn geboren.

Enkele minuten later sta ik in een lange rij te wachten. Ik ken niemand van de mensen die samen met mij in de rij staan, en spreek eigenlijk ook niemand aan. Ze waren ook erg verschillend, mijn mede-wachtenden. Voor mij stond een oud vrouwtje van om en bij de zestig, drie of vier plaatsen na mij stonden drie jonge moslima's met bon in de hand. En toch (noem mij pathetisch) voelde ik een symbolische verbondenheid met allen die daar voor hun gratis koran stonden aan te schuiven.

Elk individu dat daar samen met mij in de winkel stond, toonde op zijn minst de bereidheid om een grondiger kennis van de islam te verwerven. Ook al lezen we met zijn allen onze gratis koran niet, ook al grasduin ikzelf er alleen wat in.

Een ding was duidelijk: iedereen in deze rij deelde de overtuiging dat de islam niet kan zijn zoals we hem voornamelijk uit extreemrechtse hoek voorgeschoteld krijgen. Dat de nuances van de islam ons onthouden worden. Dat Mohammed het dan misschien toch niet zo vreselijk strijdlustig uitgedrukt zou hebben" - Karel Deknudt in De Standaard