Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

woensdag 7 maart 2007

Limburgse VB-lijsttrekker reageert op extreem-rechts geweld in AntwerpenDe Limburgse VB-lijsttrekker Bert Schoofs reageerde publiekelijk op de gewelddaden van vorige donderdagavond in Antwerpen. Toen viel een groep NSV'ers enkele linkse studenten aan, maar even goed een toevallige passant die nog het hardst in de klappen deelde. Schoofs stelde hieromtrent op een internet forum dat links niet moet "janken". Over zijn eigen studententijd stelde hij: "In Leuven heb ik afwisselend slaag gekregen van en slaag gegeven aan linkse studenten."

Of hij ook gestudeerd heeft in Leuven, deelde Schoofs niet mee. Maar deelname aan geweld was blijkbaar wel een alledaags gegeven voor de VB-parlementair. Dit ligt in de lijn van wat VB-kopstuk Valkeniers eerde verklaarde toen hij stelde dat hij zich niet schaamde voor het "occasionele straatgeweld" van NSV tijdens zijn studententijd. Schoofs gaat nog een stapje verder en stelde op het forum van politics.be: "In Leuven heb ik afwisselend slaag gekregen van en slaag gegeven aan linkse studenten. In het eerste geval ging ik echter niet janken bij de gazettenmannekes. En links studentenprotest is niet altijd zo vreedzaam hoor. In Antwerpen deelden de linksen deze keer in de klappen. En dan gaan ze dus janken (en betogen)...".

Even later moest hij evenwel wat gas terug nemen: "Ik keur geweld niet goed, en als politiek mandataris neem ik er afstand van. Mijn verantwoordelijkheid als politicus is te groot om mijn ideeën met het minste geweld door te drukken." Wellicht besefte hij dat het niet positief overkomt om zinloos geweld goed te praten of te minimaliseren. Hij voegde er echter meteen aan toe: "Je weet waar je aan begint als je je aansluit bij een radicale studentenorganisatie (of deze nu links of rechts is). De linkse selectiviteit en gespeelde verontwaardiging zijn in dit opzicht zeer flauw en worden louter "pour le besoin de la cause" geuit."

Schoofs lijkt in zijn positie gevolgd te worden door de ordedienst van het VB. Eén van de vaste waarden van Voorpost stelde op hetzelfde forum: "Het zijn gewoon altijd dezelfde die erover beginnen bleren." Een NSV'er voegde er nog aan toe: "Er is nog nooit een maatschappelijke, politieke, etc... verandering geweest zonder geweld." Hiermee maakt extreem-rechts nogmaals haar standpunt over zinloos geweld duidelijk: slachtoffers moeten niet beginnen janken, geweld leidt nu eenmaal tot verandering.

Of het VB dit standpunt al te publiekelijk zal verkondigen (in pakweg een gratis huis-aan-huis blaadje dat in alle brievenbussen valt), kan betwijfeld worden. Het is echter opvallend dat ook parlementsleden van het VB zich niet distantiëren van het geweld van hun studenten en zelfs hun gemeenteraadsleden. Het feit dat een VB-gemeenteraadslid uit Mortsel betrokken was bij het geweld, zal mogelijk in de doofpot verdwijnen. Voor de VB-leiding vormt zijn geweld immers geen probleem: zelf hebben ze er ook wel nog op los geslaan... (LSP )