Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

woensdag 28 maart 2007

Skinheads riskeren in beroep 5 jaar cel voor steekpartij TienenHet parket-generaal heef voor het Brusselse hof van beroep een gevangenisstraf van 5 jaar geëist tegen Kevin J. en Bart C. De twee skinheads uit Tienen waren op 26 augustus 2006 betrokken bij een racistische aanval op een 18-jarige Slovaakse jongen Danyi (foto). In eerste aanleg kregen de twee elk 3 jaar cel waarvan de helft met uitstel.


Kevin J. (26) en Bart C. (30) waren zaterdagavond 26 augustus met drie minderjarige vrienden op stap in Tienen toen zij het plan opvatten vreemdelingen te zoeken om hen eens flink aan te pakken, zo verklaarden de twee beklaagden. Daarvoor hadden ze speciaal donkere kledij aangetrokken en stevige schoenen met metalen punten. In de Beaudouinstraat zagen ze Peter Danyi en een vriend lopen en ze vielen hen onmiddellijk aan. Peters vriend kon ontkomen maar de jongeman zelf viel in handen van de 5 skinheads. Die dienden de jongeman slagen en schoppen toe. Een van de minderjarigen haalde ook een mes boven waarmee hij het slachtoffer vier maal in de buik stak.


Vervolgens zette het vijftal het op een lopen. Peter Danyi kon zijn familie verwittigen en werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, waar een operatie hem het leven redde. Volgens advocaat-generaal Verbelen wisten J. en C. perfect dat hun jonge kompaan een mes bij had en kwamen ze ook niet tussen toen die het gebruikte. "Ze lieten hun slachtoffer voor dood achter en lachten er de dagen nadien nog eens goed om", zei de magistraat. "De daders hadden duidelijk racistische motieven, wat de zaak alleen maar erger maakt, en tonen nauwelijks berouw. Een celstraf van 5 jaar, met een uitstel voor de helft, is op zijn plaats."

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, dat als burgerlijke partij optrad, voerde aan dat het om meer ging dan louter slagen en verwondingen en vroeg een herkwalificatie naar poging tot doodslag. Dat was niet naar de zin van de verdediging. "Er is geen enkel bewijs dat de beklaagden ooit hebben gezien dat er messteken werden toegebracht, en ze hebben dat zeker ook nooit gewenst", pleitte meester Lenaerts. "Beiden zijn sinds kort voorwaardelijk vrij en leven hun voorwaarden perfect na. Hen opnieuw naar de gevangenis sturen zou alleen contraproductief zijn, want dan komt ook de vergoeding van het slachtoffer in het gedrang." Het hof doet uitspraak op 8 mei. (belga/hln)

interview met zus en broer van Danyi
******************************************

Wat was de aanleiding van de aanval op jullie broer?

Janette Daniyova. Eigenlijk was er geen enkele aanleiding. Behalve een duidelijk racistische houding, een van "een jacht op vreemdelingen". Peter valt wel op, omdat hij de meest donkere is van ons allemaal. Wij hebben dat vroeger in Slowakije, toen we jonger waren, ook meegemaakt. Daar zorgde een jongere steeds dat hij te weten kwam waar de skinheads rondhingen. Die plaatsen meden we dan ook. Of als ze zich bij ons in de buurt bevonden, bleven we thuis. Recent zijn in Slowakije nog een Hongaarse jongen en meisje neergestoken door skinheads.

Is zoiets al eerder gebeurd in Tienen?

Daniel Danyi. Zo ernstig als nu niet, maar je ziet dat men steeds verder gaat. De laatste jaren zijn er verschillende feiten bekend: een jaar geleden werd een Afrikaanse vrouw aangevallen, drie jaar geleden werd een Marokkaanse man geslagen. Nu komt aan het licht dat de laatste jaren meerdere jongeren en ouderen lastig gevallen werden door skinheads. Mensen bellen ons spontaan om te vertellen wat zij meegemaakt hebben. De politie en het gerecht zijn van enkele feiten op de hoogte, maar doen er zichtbaar niets aan. Dat geeft geen vertrouwen, hun klachten worden niet ernstig genomen.

Zelfs diezelfde nacht, toen ik klacht ging neerleggen bij de politie van Tienen en zei dat mijn broer geslagen en verwond was door skinheads, volgde de reactie: "En wat gaat gij daaraan doen?" Stomverbaasd kon ik niet direct antwoordden, maar ik draaide me om en zei: "ik ga mijn werk doen." De dokter van ziekenhuis heeft de politie verteld hoe ernstig Peter er aan toe was. Toen pas zijn ze me achterna gekomen en wilden ze mijn klacht aanhoren.

Zo te horen is de situatie in Tienen verergerd?

Daniel Danyi. Jazeker, ernstige feiten worden geminimaliseerd: "Tienen is een rustige stad, er is niets aan de hand", volgens burgemeester Poffé. Wij worden in het oog gehouden, terwijl de skinheads in grote groep ongestoord in de stad kunnen paraderen.

Wist je dat er lopende dossiers zijn over de skinheads?

Janette Daniyova. Neen, we hebben dat van de tv vernomen. Wij worden wel ingelicht door journalisten, bijvoorbeeld over de drie arrestaties en over het feit dat deze drie skinheads ook bekend hebben. Wij verwachten nog wel burgemeester Poffé en iemand van de politie om ons de nodige uitleg te verschaffen.

Is samenleven in Tienen nog mogelijk?

Daniel Danyi. (na een korte stilte) Ja, ik geloof het wel. Als de mensen in Tienen samen met ons zich verzetten tegen zulke racistische feiten, als ze openlijk hun afkeuring uitdrukken, kan dat wel. Daarnaast is het nodig dat de politie effectief de daders van alle feiten aanpakt. Nu worden wij om de haverklap gecontroleerd alsof wij de criminelen zijn.- Celstraf voor racistische aanvallers/ Eerste racistische moord in Nederland (video)
- Dodelijke raid Van Themsche in Antwerpen één jaar geleden (video)
- Je wordt niet als racist geboren
.