Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

vrijdag 11 mei 2007

Dodelijke raid Van Themsche in Antwerpen één jaar geledenVandaag is het precies een jaar geleden dat de 19-jarige Hans Van Themsche zijn dodelijke raid uitvoerde in de Antwerpse binnenstad. Een kleuter en haar oppas lieten daarbij het leven. Een derde slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de aanslag.De moorden die racistisch geïnspireerd waren, schokten heel het land.


De familie van de vermoorde Luna stelde dat Hans Van Themsche “een jongeman is die werd opgevoed binnen een milieu dat de ideologie van het Vlaams Belang aanhangt”. Ze wijzen uitdrukkelijk op de extreem rechtse achtergrond van Van Themsche wiens grootvader aan het Oostfront ging strijden, wiens tante voor het VB in het parlement zit en wiens vader deelneemt aan activiteiten van Voorpost (de ordedienst van het Vlaams Belang). Het VB draagt zeker bij tot het versterken van racistische opvattingen .

De overheid reageerde enkele weken later met een verstrenging van de wapenwet om impulsaankopen een halt toe te roepen. Ook bij de bevolking was het ongeloof en verdriet groot. Op 26 mei stapten 18.000 mensen mee in een optocht door Antwerpen tegen racisme en zinloos geweld. Diezelfde boodschap weerklonk ook op 1 oktober op de 01/10-concerten voor verdraagzaamheid in Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi.

De eerste verjaardag van de gruwelijke feiten zal in Antwerpen niet onopgemerkt voorbij gaan. Zo houdt de Afrikaanse gemeenschap een bloemenhulde in de Zwartzusterstraat en zal de familie van Oulematou op de plaats waar Oulematou en Luna stierven een korte toespraak houden.


Hans Van Themsche verblijft intussen nog steeds in de gevangenis van Antwerpen. De kamer van inbeschuldigingstelling buigt zich op 31 mei over het dossier met het oog op zijn verwijzing naar assisen. Het parket-generaal maakt zich sterk dat 5 oktober een haalbare startdatum is voor het proces.