Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

woensdag 16 mei 2007

Twee agenten veroordeeld voor foltering en schriftvervalsing

Het hof van beroep in Antwerpen heeft twee politie-inspecteurs van de zone City veroordeeld voor foltering en schriftvervalsing. Ze hadden in juli 2003 twee Algerijnse illegalen afgetroefd en daarna een vals proces-verbaal opgesteld om de feiten te verdoezelen.
Tom Van Hellemond * kreeg daarvoor en voor het ontvoeren van de slachtoffers een celstraf van drie jaar, waarvan achttien maanden effectief. Dennis Moorkens werd voor dat laatste feit vrijgesproken en kreeg voor de andere tenlasteleggingen één jaar cel met uitstel. Voor het beroven van de slachtoffers werden beiden vrijgesproken.

De feiten speelden zich af op 22 juli 2003. De beklaagden controleerden in de Viséstraat twee Algerijnen, die bij de politie gekend waren als illegalen en drugsgebruikers. Moorkens. wilde de radiokamer verwittigen, maar Tom Van Hellemond hield hem tegen. Ze namen het duo mee naar een verlaten spoorweghangar in de Stuivenbergwijk.
De Algerijnen kregen daar talrijke matrakslagen op hun hoofd en lichaam. Van Hellemond stak zelfs een revolver in de mond van één van de slachtoffers en zei hem dat hij hem zou doodschieten. De twee mannen konden uiteindelijk ontkomen en belandden in het Stuivenbergziekenhuis.
De inspecteurs, die geschorst zijn, beweerden dat de slachtoffers hen bedreigd hadden. De ene was gewapend met een mes, de andere had een spuit vast en riep dat hij seropositief was. De beklaagden zouden enkel hun matrak gebruikt hebben om hen te overmeesteren. Als de slachtoffers iets anders beweerden, deden ze dit om hen te 'flikken'.

Het hof oordeelde dat het gebruikte geweld niet in verhouding stond tot de dreiging die van de slachtoffers uitging en noemde hun optreden een 'strafexpeditie'.
De inspecteurs hadden vervolgens met opzet een ander tijdstip op een proces-verbaal gezet om het incident te verdoezelen.

Het hof bevestigde grotendeels de straffen die de rechter hen in eerste aanleg had opgelegd. Alleen werd de celstraf van Dennis Moorkens nu volledig met uitstel uitgesproken, in plaats van zes maanden effectief. In eerste aanleg waren ze ook beiden vrijgesproken voor de valsheid in geschriften en de ontvoering, maar wel schuldig bevonden aan diefstal.


*UPDATE
De zwaarst veroordeelde van de twee, Tom Van Hellemond, behoorde tot de NSV-vriendenkring rond Rob Verreycken en maakte deel uit van de VB-ordedienst .

- Van VB-ordedienst naar politieagent die overmatig geweld gebruikt
- Advocaat slachtoffers Kris Luyckx over proces Debie (Video)
- Ook Tongeren heeft zijn Debie
.