Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

zondag 21 oktober 2007

Lezersbrief


Wat drijft een Vlaams-nationalist ertoe om een verklaring voor racisme bij pubers als rebellie tegen het establishment te willen duiden ? Bart De Wever doet dat in zijn opiniestuk waarin hij terugblik op de zaak-Hans Van Themsche (DM 15/10). Hij durft, zegt hij, dat te doen na jarenlange school-debatten in het Vlaamse land.


Mijn jarenlange ervaring voor een klas doet mij vaststellen dat racistische uitlatingen door de band van zeer behoudsgezinde leerlingen komen, die ook voorstander zijn van de doodstraf, gevangenisstraf in barre omstandigheden, het afschaffen van de werklozensteun en meer van dat fraais. De rebelse leerlingen die ik ken, zoeken hun uitlaat meestal in een of andere jongerensubcultuur, zelden in racisme. De avant-garde loopt inderdaad storm tegen de bestaande orde met tegendraadse gedachten. Maar dat De Wever jongeren die woorden als 'makakken' en 'maroefen' tot hun dagelijkse woordenschat rekenen met de rebelsheid van de avant-garde vergelijkt, roept vragen op. Wat is er trouwens tegendraads aan racisme ? Vanwaar die verbazende vergoelijking van dat racisme bij jongeren ? Waarom zeggen dat racisme gecriminaliseerd en geproblematiseerd werd "op een manier die haar gelijke niet kent in de geschiedenis" ? De Wever gaat daarbij voorbij aan de strijd tegen het nazisme en zijn uitwassen.

Hij besluit zijn opiniestuk met de raad racisme verstandig te benaderen en, verwijzend naar de zaak-Van Themsche, het slachtofferschap van vermeend racisme niet te cultiveren of celebreren. Mooie afsluiter voor de zaak-Van Themsche. Geen racisme dus, wel rebellie.

(Hubert Buys in De Morgen)