Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

dinsdag 15 januari 2008

"Extreem rechts krijgt een gewelddadiger profiel"

"In Nederland krijgt Extreem rechts een gewelddadiger profiel", stelt Jaap van Donselaar in de jongste uitgave van het Burgemeestersblad. Van Donselaar is als extreemrechtsdeskundige verbonden aan de Universiteit Leiden (NL) en auteur van de jaarlijkse ‘Monitor Racisme & Extremisme’ (pdf- pagina 12 en verder)Hij begrijpt niet waarom het hoofd van de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) op het jaarcongres van de NGB met droge ogen kon betogen dat extreem-rechts in Nederland geen bedreiging vormt voor de democratische rechtsorde.

Hij baseert zijn stellingen op ontwikkelingen van de afgelopen tijd in de samenleving. "Mini-rassenrelletjes waarbij jongerengroepen zijn betrokken, zijn een wekelijkse aangelegenheid geworden". Ook wijst hij op een wapen- en explosievenvondst in Spijkenisse. In Almere pleegde een groep een aantal ernstige brandstichtingen. Een 'Blood and Honour'-groep viel in 2006 in Uitgeest een groep antifascisten aan, waarbij commando's werden gebruikt die erop wijzen dat van tevoren was geoefend, aldus Van Donselaar.

Hij pleit voor een dergelijk deradicaliseringsbeleid onder jongeren, waarmee in Duitsland onverwacht goede resultaten worden behaald. In België zou men zich beter ook wat meer zorgen maken, naast de vele racistische aanslagen werden in 2006 nog grote hoeveelheden wapens en explosieven gevonden bij leden van de extreemrechtse terreurbeweging BBET. De politie pakte toen 17 extreemrechtse activisten op, voornamelijk militairen. BBET had plannen om via een aanslag op Filip Dewinter rellen uit te lokken om daarmee de politieke orde te destabiliseren.