Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

vrijdag 29 februari 2008

Regine Beer - laatste getuigenis

Dertig jaar lang getuigde Regine Beer (87) onophoudelijk over de zwartste jaren uit haar leven in het Vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Vorig jaar, op aanraden van de arts, zette Regine een punt achter de vele getuigenissen. Maar voor de jongens van de halfopen instelling bijzondere jeugdzorg 'De Markt' in Mol maakte ze graag nog één keer een uitzondering. Wanneer Regine Beer begint te vertellen, over de nacht van 3 september waarin ze werd opgepakt en naar de Mechelse Dossinkazerne werd gebracht waar Duitse hogeschoolstudenten rassenkunde haast werktuigkundig over haar lot beslechten, verstomt het rumoer en gegrinnik.

Regine gaat verder: "De maten van mijn neus en schedel waren duidelijk: ik was Joods genoeg om afgevoerd te worden naar Auschwitz-Birkenau' (Regine was kind van een Joodse vader en een Antwerpse moeder). ik verzeker u, ze waren bijzonder goed op de hoogte van alle mogelijke wreedheden die mensen kunnen begaan. Ze behandelden ons als de laagste soort, als dieren." Eerst aarzelen de Jongeren nog, maar dan borrelt de ene vraag na de andere op. Of ze gedacht had dat ze het zou overleven ? Of ze geconfronteerd is geweest met de beruchte dokter Mengele ? Verstomming in de zaal als ze knikt "Hij heeft me toen ingespoten met een product. Waarmee weet ik niet, ik ben meteen flauw gevallen." Regine vertelde verder over de slechte leefomstandigheden in het vernietigingskamp, het dagelijkse tafereel van mensen die stonden aan te schuiven voor de gaskamers, mensen waarvan ze wist dat ze die nooit meer zou terugzien.
De rook uit de schoorsteen van de verbrandingsovens. Over de bekende Poolse Mala Zimetbaum die probeerde te ontsnappen en voor Regine's ogen werd gedood. Hoe ze in drie lagen boven elkaar sliepen, de bloedende diarree waarmee iedere kampbewoner te maken kreeg, de dagelijkse wreedheden die ze moest ondergaan. Regine probeerde vol te houden door aan haar mama te denken, dat hield haar mentaal recht, "daarom zit ik hier vandaag nog". Op vraag toont Regine nogmaals het kampnummer (KZ A 5148) dat op haar arm getatoeëerd staat (Regine wil dat het na haar dood wordt uitgesneden en tentoongesteld in een museum).
De jongens uit Mol werden er stil van. Na afloop zei eentje "Je kunt over de concentratiekampen en de tweede wereldoorlog lezen, je kunt films bekijken, maar als een overlevende je het vertelt, zet het zich vast in je hoofd".

Over getuigenis van Regine Beer schreef Paul De Keulenaer het boek 'Regine Beer · Mijn leven als KZ A 5148' (afbeelding). Een verslag van het gesprek van Regine Beer met de jongens van Mol zal verschijnen in het boek 'De concentratie- en vernietigingskampen in Europa anno 2008 en zijn laatste getuigen uit de periode 1940-1945' van Marc Van Roosbroeck.

- Regine Beer: "Het VB vertelt dezelfde onzin als diegenen die mij oppakten"
- Regine Beer · Mijn leven als KZ A 5148
- Dr. Jozef Mengele, kamparts in KZ-Auschwitz-Birkenau
- De Dossin Kazerne, verzamelplaats voor deportatie van de Belgische joden
- Regine Beer, 85 jaar
- Auschwitz overlevende Regine Beer stopt met lezingen (video)

(DM)