Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

donderdag 4 september 2008

Censuur in Nederland: kunst onder vuur

Als een kunstenaar of een politicus de islam aanvalt en daarna bedreigd wordt, leidt dat doorgaans tot grote verontwaardiging. Maar nu het Van Abbemuseum in Eindhoven zich gedwongen voelde een mars tegen de traditie van Zwarte Piet – een performance die aansluit bij de expositie Be(com)ing Dutch – af te gelasten na een vloedgolf aan verwensingen is het opvallend stil. ‘Dat toont de overmacht van rechts’, zegt Harry Westerink van Doorbraak, een Nederlandse organisatie met zo’n dertig leden die merendeels stammen uit de kraak- en antiracismebeweging en eerder protesten hielden tegen Rita Verdonk en Geert Wilders. "Links zit in het defensief, de laatste weken meer dan ooit. Partijen als de PvdA of GroenLinks zijn te bescheten hier ophef over te maken. Terwijl het toch gaat om de vrijheid van meningsuiting."

Westerink zat donderdagavond bij het gesprek met de gemeente Eindhoven en het Van Abbemuseum, waar ze te horen kregen dat de ‘ludieke optocht’ met muziek en posters afgeblazen moest worden.
‘Het museum is gezwicht voor nationalistische en racistische dreiging’, zegt Westerink. De ‘bloemlezing’ van reacties die Doorbraak op internet (www.doorbraak.eu) heeft gezet, liegt er niet om (genre ‘Links tuig. Sterf!’...). Nadat GeenStijl en De Telegraaf tamtam maakten over de mars tegen Zwarte Piet, stroomde de woede binnen en eisten LPF-Eindhoven en Wilders een verbod.
Het Van Abbemuseum en de kunstenaars organiseren nu een openbaar debat en denken zelf na over een alternatieve demonstratie.- Actie tegen racistisch fenomeen van Zwarte Piet
- Onthoofding Wilders ? (video)
- Vlaams Belang wil verbod op Fenomenale Feminatheek in Gentse Vooruit
- Bart Debie (VB) zoekt stok om theaterproductie stil te leggen
- Vuile partij wil geen 'vieze vrouwenprentjes'
- Nederland tolereert geen kritiek op Wilders
- Opinie: Media te laks met Wilders & Verdonk (video)
.