Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

dinsdag 30 september 2008

Verzetsheld overleden


In Sint-Lambrechts-Woluwe is Robert Maistriau overleden. Met zijn 87 jaar was hij de laatste nog levende verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog een treinkonvooi van de nazi's naar Auschwitz tegenhield in Boortmeerbeek. Tientallen joden konden daardoor ontsnappen.

(foto: Robert Maistriau, Youra Livchitz enJean Franklemon)


Maistriau viel in 1943 als 22-jarige samen met twee vrienden het treinkonvooi naar Auschwitz aan, slechts gewapend met één revolver. Van de 1.631 joden op de trein konden er 231 ontsnappen. Een aantal van hen werd enkele weken later evenwel opnieuw opgepakt. Maistriau werd op 21 maart 1944 in Brussel opgepakt en kwam terecht in de kampen van Breendonk, Buchenwald, Ellrich, Harzungen en Bergen-Belsen, waar hij op 15 april 1945 werd bevrijd. Youra Livchitz, de organisator van de actie, werd in 1944 gefusilleerd. Jean Franklemon, de nummer drie, werd opgepakt en naar een kamp gestuurd, maar overleefde de gruwel. Hij overleed in 1977 in de buurt van Frankfurt.

- "Opeens dat besef: de trein is gestopt"
- Meer over WO2 en het verzet
- Twintigste treinkonvooi

(TV-B)