Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

vrijdag 28 november 2008

Ledenlijst British Nationalist Party uitgelekt

artikel overgenomen van Internationaal.Verzet


De British Nationalist Party kon de afgelopen jaren op een enorme media-aandacht rekenen. Nu is de ledenlijst van deze extreem-rechtse partij uitgelekt op het internet en daaruit blijkt dat de BNP een relatief kleine partij is.

(foto: sympathisanten van de British Nationalist Party tijdens een protest)


Het feit op zich dat de ledenlijst werd gepubliceerd op het net is een uitdrukking van de spanningen, verdeeldheid en afsplitsingen waarmee de BNP regelmatig wordt geconfronteerd. De partij telt net iets meer dan 3000 leden. Dat is relatief weinig als we zien hoeveel woede er is tegenover het falen van New Labour, de Tories en de Liberal Democrats.

De BNP heeft de afgelopen jaren geprobeerd haar neo-nazistische profiel te verzachten om gezien te worden als een electoraal alternatief op de drie traditionele partijen. Steeds meer werkenden weigerden nog langer op Labour te stemmen en de BNP probeerde daar opportunistisch op in te spelen onder het mom dat het een alternatief zou hebben.

Het is echter duidelijk dat de BNP geen oplossingen aanbiedt. Als BNP-leden werden verkozen als mandataris, stemden ze vaak voor besparingsmaatregelen. Ze probeerden migranten aan te pakken in de plaats van te bouwen aan een efficiënte oppositie op basis van arbeiderseenheid en strijd. De spanningen tussen hardline neo-nazi’s die de leiding domineren en nieuwere BNP-aanhangers die werden aangetrokken op basis van een meer populistische radicaal klinkende politiek, komen ook nu tot uitdrukking met de publicatie van de ledenlijst.

Ongetwijfeld zal het lek ertoe leiden dat een aantal leden hun lidmaatschap niet zullen vernieuwen of uit de partij zullen stappen. Velen zullen het niet aangenaam vinden dat hun persoonlijke gegevens niet zo vertrouwelijk blijken te zijn, zeker niet als het gaat om mensen met jobs bij de politie of het gevangeniswezen. Voor hen zijn er immers beperkingen om actief aan politiek te doen.

Heel wat mensen op de lijst ontkennen hun steun aan de BNP. De aanvallen vanuit de hoek van New Labour en de media kunnen een omgekeerd effect hebben. Het kan immers het beeld van de BNP als anti-establishmentpartij versterken.

De partij probeerde zichzelf voor te doen als respectabele politieke partij, maar in de praktijk zien we dat de partij geweld, raciale spanningen en fysieke aanvallen tegenover politieke tegenstanders stimuleert.

Op 15 november nog werden twee jonge leden van de Socialist Party in Blackpool aangevallen na een protestactie tegen een conferentie van de BNP. De media slaagden er niet in om daar gebruik van te maken om de gewelddadige kant van extreem-rechts bekend te maken. Na de immense media-aandacht voor de ledenlijst van de BNP, was er ook heel wat aandacht rond een niet bevestigde brand in een auto voor de deur van iemand op de BNP-ledenlijst.

Op de lijst staat er een vreemde mengeling van personen. Dat gaat van een voormalig lid van de huurlingen van de “Rhodesian Forces” die in Zimbabwe gingen vechten voor de blanke boeren, tot aanhangers van de Noorse god Odin (een favoriet in extreem-rechtse kringen) en minstens zeven mensen met een e-mail adres waarin het nummer 88 voorkwam. Verschillende leden op de lijst waren in het verleden verkiezingskandidaat voor alle drie de traditionele partijen en zelfs van de Groenen.

De lijst toont een aantal belangrijke lessen. 15 jaar geleden was er een immense campagne op basis van het verenigen van de lokale gemeenschap met de vakbonden en politieke activisten in Tower Hamlets (Londen). De BNP is er nu nog in geslaagd om zich te herstellen van de nederlaag die deze campagne haar heeft toegebracht. Er staan slechts 21 mensen uit deze wijk op de lijst. Van de Isle of Dogs, waar de BNP in 1993 haar eerste gemeenteraadslid ooit haalde, staan er slechts vier mensen op de lijst.

De ledenlijst biedt ook een waarschuwing. Er staan meer dan 1600 mensen uit Yorkshire op en meer dan 580 uit de West Midlands. Ze beweren over slechts 33 activisten (leden die met andere leden en contacten mogen spreken) tussen 16 en 23 te beschikken. We moeten jongeren mobiliseren om op te komen voor jobs en huisvesting, om zo in te gaan tegen racistische vooroordelen.

Naomi, Youth Against Racisme in Europe (Londen)

- Reportage: BNP Exposed - The Secret Agent (video)
- BNP-jeugd leert wapens maken op zomerkamp (video)
- Nazi hooligans in the BNP (video)
- Vakbond mag extreemrechts BNP-lid uitsluiten
.