Het smerige alternatief ....

Het fundamentele verschil tussen het Vlaams Blok/Vlaams Belang en andere partijen is dat het Vlaams Belang mensen wil uitstoten uit onze samenleving, de maatschappij wil 'uitzuiveren', de bestaande diversiteit wil reduceren tot het 'eigen volk'. Dat programma probeert het Vlaams Belang met alle middelen te verwezenlijken. Met democratische middelen als het kan, maar meestal aangevuld met intimidatie en geweldpleging. Het valt niet uit te sluiten dat daarbij uiteindelijk openlijke terreur en staatsgeweld zouden kunnen gebruikt worden.

donderdag 26 februari 2009

Jaap Kruithof overleden


"De wereld heeft strijdende mensen, die tegelijkertijd democratisch, vrijzinnig en radicaal humanistisch zijn, dringend nodig"

Jaap Kruithof in 2007 bij de uitreiking van de Prijs Vrijzinnig Humanisme


Jaap Kruithof is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. In de jaren zeventig en tachtig gold Kruithof als een van de belangrijkste linkse opiniemakers in Vlaanderen, zonder gebonden te zijn aan een partij of strekking. Als docent en auteur streed Kruithof tegen de vrije markt, religieuze bekrompenheid en alles wat de mens in zijn vrijheid beperkt. Naast het doceren aan de universiteit van Gent ontwikkelde Kruithof een koortsachtige activiteit in allerlei linkse organisaties. Sinds de jaren '60 voerde hij een kruistocht tegen de consumptiemaatschappij, de globalisering van de economie, de uitbuiting van de Derde Wereld, en de milieuverloedering.

Jaap Kruithof stond bekend als een gevreesd discussiant vanwege zijn vlijmscherpe analyses en provocerende houding. Zo was hij bijna vijftien jaar lang de centrale debattant bij de Trefpuntdebatten tijdens de Gentse Feesten waar onder ander Pim Fortuyn zich mispakte aan Kruithofs rechtlijnige debatstijl. Hij was een van de weinige Belgische professoren die in de conflicten aan de universiteiten aan de kant van de studenten stond. Kruithof was het prototype van de dwarsligger, hij was een doemdenker voor sommigen, een visionair voor anderen. Hij was progressief toen dat nog lang niet in de mode was.

Na zijn pensioen werd Kruithof gastdocent aan het Conservatorium in Antwerpen, waar hij de vakken muzieksociologie en muziek beluisteren doceerde.

- Filosoof Jaap Kruithof overleden
- Wannes Van de Velde overleden (video)
- Afscheid van een dwarsdenker (video)
- Jaap Kruithof in 1963 (video)
- Het neoliberalisme volgens Jaap Kruithof
.